Montering af varmepumpe

Montering af vamepumpe: Hvad må du?

Må du selv montere en varmepumpe? Eller skal du bruge en professionel? Og hvor må du overhovedet placere varmepumpen? Alt det og mere kommer vi ind på i denne artikel, så du kan blive klogere på, hvad reglerne er for at montere og placere en varmepumpe.

Du har formentlig set denne type varmekilde i sommerhuset, udestuen, på værkstedet eller måske endda i privatboligen. Vi taler naturligvis om varmepumpen. Den er nemlig utrolig effektiv til at opvarme et rum og så har den en lavere pris end et olie- og naturgasfyr. Med den populære varmekilde kan du dermed spare tusindvis af kroner om året på din varmeregning.

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et varmeanlæg, som udnytter energi fra den omkringliggende luft eller jord til at opvarme et rum med. Varmepumpen fungerer lidt ligesom et køleskab, men hvor der i stedet for at føre varmen ud af køleskabet, bliver varmen fordelt rundt i boligen. Det gør den ved enten at bruge el (luft-til-luft), eller via et vandbåret system (luft-til-vand).

En varmepumpe er dog ikke sådan lige til at installere. Der er nemlig nogle lovkrav, som du skal følge. Er varmepumpen ikke monteret efter de konkrete henvisninger om støj, kan den også være til gene for naboen, som kan vælge at klage.

Overvejer du at montere en ny vand-til-luft- eller luft-til-luft-varmepumpe, bør du derfor være opmærksom på, hvad du må og ikke må.

Sådan er reglerne for montering af varmepumpe

Det kan være fristende selv at montere din nye varmepumpe, da købet i sig selv kan koste mange penge. Overvejer du gør-det-selv-arbejdet, skal du dog tænke dig om. Som udgangspunkt må du ikke selv montere en varmepumpe, men dette afhænger dog af hvilken type du vælger. Der gælder nemlig forskellige regler for de forskellige typer af varmepumper.

Må du selv montere en luft-til-luft-varmepumpe?

Svaret er både ja og nej. Til denne type varmekilde medfølger der en inde- og udedel, og begge må du godt montere, samt stille op. Du må også godt selv bestemme, hvor du ønsker at placere inde-delen og ude-delen. Det er dog ikke noget, du kommer til at spare store summer på at gøre selv.

Til gengæld må du ikke forbinde delene, og det er på grund af kølemidlet, som bliver brugt til at fragte varmen fra ude delen til inde delen. Derudover må du heller ikke selv tilslutte el, da det kræver en autoriseret elektriker. Selve tilslutningen af varmepumpen skal der også en autoriseret kølemontør til. Du skal nemlig være uddannet til at montere alt, der har med vand, varme, el og køl at gøre.

Står du selv for opsætning af din varmepumpe, er der stor risiko for, at der sker stor skade på vigtige dele af dit hjem, og det dækker forsikringen ikke. Vi anbefaler derfor, at du overlader arbejdet til en professionel.

Kontakt din professionelle varmepumpe montør her.

Kontakt os i dag

 

Må du selv montere en luft-til-vand-varmepumpe?

Du må ikke selv installere eller placere en luft-til-vand-varmepumpe. Kaster du dig ud i et gør-det-selv-projekt, kan det koste store skader. Det er samtidig lovpligtigt i Danmark, at kølemiddel altid bliver håndteret af en autoriseret kølemontør, da forkert håndtering både er skadeligt for dig og miljøet.

En uddannet og autoriseret VVS’er, elektriker og kølemontør skal derfor installere varmepumpen og koble delene sammen, samt opstarte og igangsætte anlægget. Prisen ligger typisk mellem 100.000-150.000 kr. for et komplet anlæg med varmepumpe og tilbehør. Beløbet kan virke som en stor mundfuld for de fleste, men du får tjent pengene ind igen på sigt. Tilbagebetalingstiden er typisk under 10 år, alt efter hvor godt dit hus er isoleret.

Snak med din bank, som har energilån og Kreditforeningen der typisk yder 10.000 kr. i tilskud.

En luft til vand varmepumpe leverer billig og energieffektiv varme, når først den er installeret. Derudover er det lovpligtig, i.f. kølebekendtgørelsen, for et årligt serviceeftersyn og ingen anden vedligehold. Levetiden på en luft til vand-varmepumpe er også lang, typisk 20 år +.

LKS yder 5 års totalgaranti og 10 års garanti på kompressor ved etablering af serviceaftale i.f. med installationen på LG varmepumper, dog ikke på VVS & El- arbejder.

Prisen på en varmepumpe afhænger blandt andet af, hvilken type varmepumpe du vælger, men også selve monteringen.

For eksempel koster en standard montering af luft-til-luft-varmepumper – inklusive varmepumpen – op til 20.000 kroner.

Til sammenligning koster en typisk luft-til-vand-montering ca. 35.000 kroner, og det er kun selve monteringen.

Det vil sige, demontering af gammel fyr, tilslutning af udedel med indvendige dele – buffertank og varmtvandsbeholder – med 1’ stålrør og isolering.

Har du en eksisterende varmekilde, oliefyr / gasfyr, skal du også få den tømt og demonteret af en professionel.

Beløbet kan virke som en stor mundfuld, men du får tjent pengene ind igen på sigt.

Der er altså mange penge og overvejelser på spil når man skal have en varmepumpe. Virker det uoverskueligt, tilbyder LKS et gratis og uforpligtende møde, hvor vi kan tage en snak og du kan et tilbud på varmepumpen samt montering. På den måde kan du få en bedre fornemmelse af, hvilken investering du skal gøre dig for at vælge den rette varmepumpe.

Her bør du montere varmepumpen

Det er vigtigt, at du placerer din nye luft-til-luft varmepumpe det helt rigtige sted i boligen. Nogle modeller er mere eller mindre effektive end andre, og derfor bør du gå efter et rum, hvor du opholder dig meget, eller som ligger centralt. Da det kun er luft-til-luft-varmepumper, hvor du selv må placere inde- og udedelen, er det denne type, vi tager udgangspunkt i.

Find en central placering: Indendørs bør din varmepumpe blive monteret på en ydervæg, som er centralt placeret. Der findes forskellige modeller, som den alm. kendte, der hænger omkring 1,80 meter over gulvniveau og med minimum 15 cm til loftet, eller en gulvmodel, som blæser varmen ud ved fødderne. Udenfor skal udedelen placeres på solid jord eller på betonfliser.

Tænk over boligens størrelse: Da varme søger opad, vil det give god mening at du placerer varmepumpen i stueetagen tæt ved trappen – hvis du bor i en bolig i flere plan. Dermed får du fordelt varmen og et sundere indeklima i hele huset.

Vær opmærksom på støj: Der er konkrete regler for, hvor meget en varmepumpe må støje. Støjgrænserne varierer dog efter, om du bor i et parcelhusområde, etageboligområde, industriområde eller i et helt fjerde sted. Som udgangspunkt skal din udedel have en afstand på minimum 5 til 10 meter til naboen.

2 gode grunde til at have en varmepumpe

  1. Varmeregningen vil falde fra dag 1.
  2. Salgsværdien på huset kan blive bedre i forhold til olie og gas.

Hvad koster det at få monteret en varmepumpe?

Prisen på montering af varmepumpe afhænger af, om du skal have monteret en luft til luft- eller en luft til vand varmepumpe.

Monteringsprisen afhænger af, hvordan og hvor din varmepumpe skal monteres.

En luft til luft varmepumpe montering koster ca. 4.295 kr. til bestående elinstallation m. jord,  og en montering af luft til vand varmepumpe koster ca. 35.995 kr.

Installationen ved luft / luft varmepumpe er mere enkelt, hvor en installation af luft / vand varmepumpe kan være mere besværlig, her skal der demonteres det gamle fyr, og trække nye rør med isolering fra udedelen og ind til den gamle installation, og buffertank og varmtvandsbeholder skal tilsluttes den bestående installation, samt el-tilslutning til varmepumpen.

Skriv til os

70205609